Ο μουσακάς έχει πολλές παραλλαγές. Δοκιμάστε την γνήσια συνταγή Καππαδοκίας, που πρωταγωνιστεί ο παστουρμάς μια και η συνταγή είναι παραδοσιακή και υπάρχει λόγος, γευστικός, να την παρουσιάσουμε και να την απολαύσουμε.
Κόβουμε τις μισές πατάτες σε στρογγυλά κομμάτια τις πατάτες και τις τηγανίζουμε. Τις υπόλοιπες τις βράζουμε και κάνουμε έναν ελαφρύ πουρέ, προσθέτοντας το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα 2/3 της ποσότητας από την γραβιέρα. Σοτάρουμε τον παστουρμά.
Σε ένα ταψί στρώνουμε για βάση τις τηγανιτές πατάτες, από πάνω αλείφουμε την μελιτζανοσαλάτα, μετά την μισή ποσότητα του σοταρισμένου παστουρμά και τέλος βάζουμε τον πουρέ. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και κλείνουμε τελικά το φαγητό με την υπόλοιπη ποσότητα του πουρέ. Τρίβουμε μοσχοκάρυδο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, για 50 λεπτά.
- 100 γρ. καραμανλίδικο παστουρμά από μπούτι μόσχου
- 400 γρ. μελιτζανοσαλάτα
- 100 γρ. γραβιέρα
- 1 κιλό πατάτες
- 100 ml. γάλα
- 100 ml. κρέμα γάλακτος
- 50 βούτυρο
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι