Μία παραδοσιακή εορταστική συνταγή. Το χοιρινό εξάλλου είναι το κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο φαγητό των Ελλήνων.
Σε κατσαρόλα αφού κάψει με λίγο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι. προσθέτουμε και το κρέας και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη μεσογειακή νοστιμιά σε κόκκους και το ζωμό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 15 λεπτά με 20 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλινο, τα πράσα, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμύδια ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα του φαγητού για περίπου 45 λεπτά ακόμα.
Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι με τους κρόκους και το λεμόνι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό της κατσαρόλας στο μίγμα του αυγού και χτυπάμε συνεχώς για να πάρει τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο. Το αφήνουμε να σταθεί για λίγη ώρα σκεπασμένο πριν σερβίρουμε.
Το αυγολέμονο με γιαούρτι γίνεται πιό νόστιμο και κρεμώδες.
- 800 γρ. χοιρινό από μπούτι ή σπάλα
- 15 γρ. μεσογειακή νοστιμιά σε κόκκους
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 ml. ζωμό κοτόπουλο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κιλό πράσα κομμένα σε κομμάτια των 5 εκ.
- 1 μάτσο σέλινο κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- Αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 κουταλιές γιαούρτι
- 1 αυγό
- 2 κρόκοι αυγών
- Χυμό ενός λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι