Η καλασούνα Φολεγάνδρου είναι μία εύκολη πίτα με τυριά και κρεμμύδι.
Σε μια βαθιά λεκάνη βάζετε το αλεύρι και ανακατεύετε με τη μαγιά. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε τα υγρά. Ανακατεύετε με τη σπάτουλα, προσθέτετε το αλάτι και έπειτα ζυμώνετε για λίγο μέχρι να αποκτήσετε μια ελαστική ζύμη. Τη χωρίζετε στα δύο και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Ανακατεύετε το κρεμμύδι με την φέτα, τη μυζήθρα, τα αβγά και ρίχνετε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανοίγετε την κάθε μπάλα ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί σας. Αλείφετε το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνετε το ένα φύλλο στο ταψί και στρώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση. Γυρίζετε τις άκρες του φύλλου να αγκαλιάσουν τη γέμιση και απλώνετε και το δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε καλά την επιφάνεια με ελαιόλαδο και τη χαράσσετε με ένα μαχαίρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 200οC για 1 ώρα.
Για το φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 250 ml. νερό χλιαρό
- 110 ml. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για την γέμιση
- 250 γρ. φέτα
- 150 γρ. μυζήθρα μαλακιά
- 3 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 2 αβγά
- Αλάτι, πιπέρι