Λαδένια Κιμώλου

Μία πίτα με γέμιση μόνο τρία υλικά και τραγανό χειροποίητο φύλλο, είναι η συνταγή που ταξιδεύει από την Κίμωλο στην κουζίνα μας, με σκοπό να την μάθουμε, να την αγαπήσουμε και να την διαδώσουμε.

Διαλύουμε τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και τη μαγιά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και  προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει το ζυμάρι ομοιογενές και μαλακό. Σκεπάζετε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνετε να διπλασιαστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά.
 
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί, το λαδώνουμε και βάζουμε μέσα το ζυμάρι. Το πιέζουμε, το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας και το στρώνουμε να καλύψει ομοιόμορφα όλο το ταψί. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα στη ζύμη. Αλείφουμε με τον πελτέ, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180  βαθμούς για 45 λεπτά.

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 100 ml. ελαιόλαδο
  • 400 ml. νερό
  • Λίγη ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 20 γρ. πελτέ
  • 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές σε ροδέλες
  • 3 ξερά κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα
  • 100 ml. ελαιόλαδο
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Χοντρό αλάτι, πιπέρι
Συνταγές για Πίτες
Photogallery