Το κλασικό φαγητό της 25ης Μαρτίου μας σερβίρει ο σεφ για κύριο πιάτο. Θα χρησιμοποιήσουμε ξαλμυρισμένο βακαλάο οπότε δεν θα ταλαιπωρηθούμε με την διαδικασία. Την προσοχή μας πρέπει να την δώσουμε μόνο στον τρόπο που θα μας δείξει ο σεφ, για να παρασκευάσουμε το πιο κρουστό και τραγανό κουρκούτι.
Παίρνουμε τον μπακαλιάρο τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τον βάζουμε να ξαλμυρίσει σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό. Τον αφήνουμε 24 ώρες, αλλάζοντας κατά διαστήματα το νερό. Για να ετοιμάσουμε ένα κουρκούτι, σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Περνάμε τον μπακαλιάρο από το αλεύρι και μετά από τον χυλό. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το λάδι να κάψει και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μπακαλιάρο αφήνοντας να ψηθεί μέχρι να ροδίσει περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια τον βγάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Θα σερβίρουμε τον μπακαλιάρο, ζεστό με σκορδαλιά και τα παντζάρια.
Για να κάνουμε σκορδαλιά, γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και βάζουμε τις φέτες του ψωμιού να μαλακώσουν. Βγάζουμε το ψωμί από το νερό, το πιέζουμε με τα χέρια μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και αν έχουμε τον χρόνο το αφήνουμε μια ημέρα στο ψυγείο. Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί και ενδιάμεσα προσθέτουμε τα σκόρδα, το αλάτι, το πιπέρι ,το ξύδι και το λάδι. Γυρνάμε το διακόπτη και χτυπάμε τα υλικά ώσπου να γίνει μια λεία μάζα, θα χρειαστεί περίπου 5 λεπτά χτύπημα για να γίνει μια λεία και πηχτή κρέμα. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- 4 κομμάτια μπακαλιάρου
- 4 παντζάρια βρασμένα
Για το κουρκούτι
- 330 γρ. μπίρα παγωμένη
- 500 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. κόρν φλάουρ
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 20 γρ. πελτέ
- Νερό αν χρειαστεί όσο πάρει
Για τη σκορδαλιά
- 500 γρ. ψωμί
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 πρέζα σκόρδο
- 20 γρ. ξύδι
- 80-100 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι