Γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι, δαμάσκηνα και πορτοκάλι
Το γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι και φρούτα είναι ένα καθημερινό φαγητό, αφού ο χρόνος προετοιμασίας του είναι ελάχιστος, αλλά μπορείτε να το σερβίρετε και σε ένα επίσημο γεύμα και να αφήσετε τους καλεσμένους σας να πιστεύουν ότι περάσατε μαγειρεύοντας όλη την ημέρα στην κουζίνα.
Μαγειρεύουμε το ρύζι. Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το ρύζι, το πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα και τα κρεμμυδάκια αφού πρώτα τα ανακατέψουμε. Ράβουμε το άνοιγμα.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ταψί, περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού ανακατεμένα και τα αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου, μυρωδικών και ξύσμα πορτοκαλιού.
Το ψήνετε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 2 ώρες. Σερβίρουμε με τη γέμιση.
- 1και 1/2 κιλό ολόκληρο νωπό κοτόπουλο
- 200 γρ. ρύζι τ. αμερ. Parboiled
- 2 πορτοκάλια
- 100 γρ. δαμάσκηνα
- 8 κρεμμυδάκια στιφάδου
- 60 γρ. βούτυρο
- 5 γρ. ρίγανη
- 5 γρ. βασιλικό
- Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- Αλάτι, πιπέρι
- Eξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κύβους λαχανικών
- 100 ml. χυμό πορτοκαλιών
- 50 γρ. μέλι
- 80 γρ. μουστάρδα