Ριζότο με κοτόπουλο

Το κατάλληλο ρύζι για ριζότο (carnaroli φυσικά), τρυφερό φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου και ο φρέσκος ζωμός κότας, μας βοηθούν να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό πιάτο.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα , που έχει κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον ζωμό κότας ώστε να είναι ζεστός. Στην κατσαρόλα που σοτάραμε το κοτόπουλο προσθέτουμε ελαιόλαδο και βάζουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό κουταλιά κουταλιά, πάντα ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι.

Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 15 λεπτά. Στα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε το κοτόπουλο. Αποσύρουμε το ριζότο απ' τη φωτιά και το “δένουμε”, ανακατεύοντας μέσα το βούτυρο και την παρμεζάνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε το ριζότο να σταθεί για 2 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

  • 350 γρ. ρύζι Carnaroli
  • 2 φρέσκο ζωμό κότας
  • 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο μέρος)
  • 100 ml. λευκό ξηρό κρασί
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και έξτρα για το τραπέζι
  • 50 ml έχτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Photogallery