Η τέχνη του μπακλαβά είναι ιδιαίτερη. Δεν είναι απλό γλυκό. Δανειζόμαστε όλα τα αγνά υλικά για να τον παρασκευάσουμε και τον στολίζουμε, όπως θέλει η παράδοση των ημερών.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Έχουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Σε καλά βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 3-4 φύλλα, αλείφοντας ανάμεσά τους με βούτυρο. Απλώνουμε μια στρώση γέμιση. Τη σκεπάζουμε με 2 φύλλα βουτυρωμένα (το καθένα χωριστά) και απλώνουμε άλλη μία στρώση γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ολοκληρώνουμε με 4 βουτυρωμένα φύλλα.
Χαράσσουμε τον μπακλαβά, τον περιχύνουμε με το βούτυρο που περίσσεψε, τον ραντίζουμε με λίγο νερό και τον ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου στους 160 βαθμούς. Τον αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και το ρίχνουμε όπως είναι ζεστό πάνω στο κρύο γλυκό. Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι προτού τον σερβίρουμε.
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 300 γρ. βούτυρο Κερκύρας λιωμένο
Για τη γέμιση
- 300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 300 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 100 γρ. γαλέτα
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
- 1 κουταλιά σούπας γαρίφαλο σκόνη
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
- 600 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 100 γρ. μέλι
- 1 κ. σ. χυμό λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού