Μαρέγκες δημητριακών με κρέμα λεμονιού

Πρωτότυπο επιδόρπιο με μαρέγκες, κρέμα λεμονιού και πράσινο μήλο.

Για τις μαρέγκες
Χτυπάμε τα ασπράδια μόνα τους για αρκετή ώρα στην πρώτη σκάλα του μίξερ, μέχρι να σχηματίσουν κορυφές. προσθέτουμε τη ζάχαρη ενώ λειτουργεί ακόμα το μίξερ και ολοκληρώνουμε με  τον χυμό λεμονιού. Το λεμόνι θα  κάνει πιο γυαλιστερή τη μαρέγκα και θα τη βοηθήσει να διατηρήσει το λευκό χρώμα.  Αφού ετοιμάσουμε τη μαρέγκα προσθέτουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Προθερμαίνουμε στους 120 βαθμούς τον φούρνο. Σε λαδόκολλα κόβουμε τα μαρεγκάκια μας στο μέγεθος που θέλουμε με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής ή 1 κουτάλι. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δούμε να ξεραίνονται εξωτερικά οι μαρέγκες. Κλείνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι ξεραίνονται εντελώς και ψήνονται σωστά, χωρίς να είναι ωμές μέσα. Θέλει πάντα χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μην κιτρινίσουν. 

Για την κρέμα λεμονιού
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αυγό, το κορν φλάουερ και το βούτυρο. Αφού πάρουν μία βράση τα δένουμε με τους κρόκους και το κορν φλάουερ σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού δέσει η κρέμα μας αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι τη πλήρη ομογενοποίηση του. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Για το πράσινο μήλο
Σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε με το βούτυρο το μήλο και το κόλιανδρο μέχρι να βγάλει τη φρουκτόζη του, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να γλασάρει για περίπου 15 λεπτά.
Σε ποτήρι συνθέτουμε το γλυκό προσθέτοντας την κρέμα λεμονιού, το μήλο και τις μαρέγκες.

Για τις μαρέγκες

Χτυπάμε τα ασπράδια μόνα τους για αρκετή ώρα στην πρώτη σκάλα του μίξερ, μέχρι να σχηματίσουν κορυφές. προσθέτουμε τη ζάχαρη ενώ λειτουργεί ακόμα το μίξερ και ολοκληρώνουμε με  τον χυμό λεμονιού. Το λεμόνι θα  κάνει πιο γυαλιστερή τη μαρέγκα και θα τη βοηθήσει να διατηρήσει το λευκό χρώμα.  Αφού ετοιμάσουμε τη μαρέγκα προσθέτουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Προθερμαίνουμε στους 120 βαθμούς τον φούρνο. Σε λαδόκολλα κόβουμε τα μαρεγκάκια μας στο μέγεθος που θέλουμε με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής ή 1 κουτάλι.  Ψήνουμε  για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δούμε να ξεραίνονται εξωτερικά οι μαρέγκες. Κλείνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι ξεραίνονται εντελώς και ψήνονται σωστά, χωρίς να είναι ωμές μέσα. Θέλει πάντα χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μην κιτρινίσουν. 

Για την κρέμα λεμονιού

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αυγό, το κορν φλάουερ και το βούτυρο. Αφού πάρουν μία βράση τα δένουμε με τους κρόκους και το κορν φλάουερ σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού δέσει η κρέμα μας αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι τη πλήρη ομογενοποίηση του. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Για το πράσινο μήλο

Σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε με το βούτυρο το μήλο και το κόλιανδρο μέχρι να βγάλει τη φρουκτόζη του, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να γλασάρει για περίπου 15 λεπτά.

Σε ποτήρι συνθέτουμε το γλυκό προσθέτοντας την κρέμα λεμονιού, το μήλο και τις μαρέγκες.

Για τις μαρέγκες

  • 50 γρ. δημητριακά
  • 75 ml. ασπράδια αυγών (3 αυγά)
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 4-5 σταγόνες χυμό λεμονιού

Για την κρέμα λεμονιού

  • 100 ml. χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 60 γρ. Ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 200 ml. νερό
  • 2 κρόκους αυγού
  • 1 κ.σ κορν φλάουερ
  • 50 γρ. παγωμένο βούτυρο

Για το πράσινο μήλο

  • 2 πράσινα μήλα σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 3 - 4 κλαδάκια φρέσκο κόλιανδρο
  • 30 γρ. βούτυρο
Συνταγές για Γλυκά
Photogallery