Παραδοσιακή φασολάδα στο φούρνο
Τα ιδιαίτερα φασόλια Πρεσπών, τα βράζουμε με λαχανικά και τα ψήνουμε κατόπιν στον φούρνο, δημιουργώντας μία υπέροχη, χυλωμένη φασολάδα.
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μαζί με τα καρότα, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια για περίπου 30 λεπτά. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και μερικά καρότα και τα αλέθουμε στο multi. Μεταφέρουμε όλα τα υλικά σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για 1 ώρα.
Προσθέτουμε τη φέτα και ψήνουμε στο γκριλ στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.
- 500 γρ. φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας
- 2 ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 2 καρότα ροδέλες
- 60 γρ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 σέλινο σε ροδέλες
- 100 γρ. φέτα τριμμένη
- 10 γρ. ρίγανη
- 10 γρ. δυόσμο ξερό
- Αλάτι, πιπέρι