Παραδοσιακή συνταγή για λαχανοντολμάδες με κιμά. Τη διαφορά στην συνταγή κάνει ο τρόπος προετοιμασίας και το σερβίρισμα που μοιάζει με τούρτα...
Για την γέμιση: Σε μια κατσαρόλα που έχει κάψει προσθέτω το ελαιόλαδο και σοτάρω τον κιμά, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι ο κιμάς να καβουρδιστεί. Προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω για περίπου 2 λεπτά,. προσθέτω αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη άνηθο, μαϊντανό. Προσθέτω το κρασί και περίπου 400 ml. Από το νερό που έβρασα το λάχανο. Ανακατεύω μέχρι το μίγμα μου μέχρι να στεγνώσει περίπου για 5-7 λεπτά.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό σκεύος το λαδώνουμε και βάζουμε μία στρώση από τα λάχανα αφού πρώτα έχουμε κόψει το κοτσάνι που έχουν στο κέντρο.
Βάζουμε την γέμιση μέσα στην φόρμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα και την πατάμε καλά.
Το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο να κλείσει πολύ καλά. Παίρνουμε μια κατσαρόλα αρκετά φαρδιά και βάζουμε την φόρμα μέσα. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα στην κατσαρόλα, τόσο που να μπορεί να βράζει χωρίς να χύνεται έξω. Αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Μόλις ετοιμαστεί ο λαχανοντολμάς τον αφήνουμε να κρυώσει, τον γυρνάμε σε πιάτο και ρίχνουμε από επάνω τη σάλτσα γιαουρτιού.
- 1 μικρό άσπρο λάχανο, βρασμένο σε αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει
- 250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα ή λάπα
- 250 γρ. χοιρινό κιμά σπάλα
- 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 καρότο στον τρίφτη
- 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- Λίγο φρέσκια ρίγανη
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 50 ml. λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 50 ml. ελαιόλαδο
- 30 ml. λεμονιού
- 1/2 ματσάκι άνηθος
- Αλάτι, πιπέρι