Τα παντζάρια είναι στην εποχή τους. Είναι φτηνά και έχουν πολλές μαγειρικές παρασκευές. Δοκιμάστε την δική μας πρόταση σε σούπα. Όμως τη διαφορά στο πιάτο κάνουν οι παγωμένες μπάλες από κατίκι Δομοκού με σχοινόπρασο, που τοποθετούνται την τελευταία στιγμή, πάνω στον κόκκινο ζεστό ζωμό.
Ανακατεύουμε τα υλικά για τα παγάκια και γεμίζουμε τις παγοθήκες. Τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Βράζουμε τα παντζάρια σε μία κατσαρόλα με νερό, αφού πρώτα τα κόβουμε στα 4 μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 25 λεπτά.
Σε μία άλλη κατσαρόλα αφού κάψει προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα παντζάρια, το ξίδι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το ζωμό, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τα βράζουμε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια με το ραβδομπλέντερ τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε την κρέμα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε κούπες με τα παγάκια και γαρνίρουμε με λίγο σχοινόπρασσο.
- 500 γρ. παντζάρια καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 50 ml. κρέμα γάλακτος
- 10 ml. ξύδι βαλσάμικο
- 50 ml. χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Για τα παγάκια
- 50 γρ. κατίκι Δομοκού
- 50 γρ. γιαούρτι
- Λίγο σχοινόπρασσο