Χτένια με σαμπαγιόν εσπεριδοειδών

Με βασικό υλικό τα χτένια (ένα από τα νοστιμότερα θαλασσινά, οστρακοειδή, με πολύ και πλούσιο ψαχνό) και μία κρέμα (σαμπαγιόν) με κρόκους αυγών, αρωματισμένη με ξύσμα από πορτοκάλια και μανταρίνια, ετοιμάζουμε ένα πιάτο που όσο περίπλοκο ακούγεται, τόσο εύκολο είναι στην παρασκευή του.

Σοτάρουμε τα χτένια σε λίγο βούτυρο και σβήνουμε με το λικέρ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους αβγών και το λικέρ μέχρι το μείγμα να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα, να γίνει αφράτο και να τετραπλασιαστεί ή ακόμα και να πενταπλασιαστεί σε όγκο. Βάζουμε τον κάδο επάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Χτυπάμε συνεχώς με σύρμα χειρός μέχρι να πήξει, για περίπου 7 λεπτά.

Όταν το μείγμα αποκτήσει την επιθυμητή υφή αφαιρούμε το μπωλ από την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε στο μίξερ, προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο και το ξύσμα μανταρινιού, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Περνάμε την κρέμα από ψιλό κόσκινο για να αφαιρεθούν τυχόν μικρά κομματάκια αβγού. Σερβίρουμε τα χτένια επάνω σε χοντρό αλάτι και με την κρέμα μέσα στα όστρακα.

  • 6 κρόκους αυγών
  • 250 γρ. βούτυρο σε κύβους μαλακωμένο
  • Ξύσμα 2 μανταρινιών
  • Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 80 ml. λικέρ πορτοκαλιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό χοντρό αλάτι
  • 600 γρ. χτένια κατεψυγμένα
Συνταγές για Θαλασσινά
Photogallery