Φακές βελουτέ με μπέικον
Ξεχάστε ότι γνωρίζατε για τις φακές σε σούπα. Τρία υλικά από τα 14 της συνταγής θα σας αποκαλύψουμε. Περιέχει πανσέτα, μανιτάρια και κρασί porto...
Πλένουμε τις φακές. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε την πανσέτα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα και τέλος τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τις φακές, ανακατεύουμε με το λάδι και σβήνουμε με το Porto.
Ελαττώνουμε το Porto κατά τα 2/3 και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο. Όταν αρχίσει να βράσει ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε δάφνη και θυμάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφαιρούμε την δάφνη και το περνάμε όλο με ραβδομπλέντερ για να γίνει βελουτέ. Αν θέλουμε γαρνίρουμε από επάνω με χτυπημένη κρέμα και πάπρικα γλυκιά.
- 500 γρ. φακές
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πράσσο το λευκό μέρος
- 100 γρ. πανσέτα καπνιστή μπέικον ρολό
- 200 γρ. μανιτάρια
- 1 καρότο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. σελινόριζα
- 80 γρ. κρασί Porto
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
- Θυμάρι, δάφνη
- Αλάτι, πιπέρι